Asleep in the Valley – Short Questions (SAQ Type) for HS and All Competitive Exams.

Asleep in the Valley – Short Questions (SAQ Type) for HS and All Competitive Exams. Prepare these SAQ (Short Answer Type Questions) for your Class XII (12) Final Examination. You will get all questions common. No doubt, you will score a very good result.

1. Who composed the poem “Asleep in the Valley”?

Ans : Arthur Rimbaud composed the poem “Asleep in the Valley”.

2. Where does the slow stream flow?

Ans : The slow stream flows through the small green valley in the poem.

3. Where do the soldier’s feet lie?

Ans : The soldier’s feet are among the flowers.

4. What was Rimbaud’s nationality?

Ans: Rimbaud was a French poet.

5.What is the theme of the poem?

Ans : The theme of the poem is war/futility of war.

6. How is the valley in the “Asleep in the Valley”?

Ans: The valley is green and small where a slow stream is flowing.

7. How does the stream flow through the valley?

Ans : The stream flows in slow pace through the valley.

8. How does the slow stream look like?

Ans : The slow stream looks like long strands of silver. (2016)

9. What does the first line of the poem tell us?

Ans : The first line of the poem tells us that a stream close slowly through a green hollow.

Asleep in the Valley Short Questions

10. Who sleeps in the valley?

Ans : A young soldier is asleep in the valley.

11. What type of poem is “Asleep in the Valley”?

Ans : This is a sonnet.

12. Where from does the stream of the sun-rays come?

Ans : The stream of sun-rays comes from the mountaintop.

13. How old is the soldier who is asleep in the valley?

Ans : The soldier is very young.

14. What plays the role of pillow of the soldier?

Ans : Ferns are used as the pillow under the head of the sleeping soldier.

15. What has nature served to the feet of the soldier?

Ans : Nature has given some wild flowers to the feet of the soldier.

16. What are the two adjectives used to describe the valley?

Ans : The two adjectives used to describe the valley are ‘small’ and ‘green’.

17. What is the soldier’s pillow made of?

Ans : The soldier’s pillow is made of fern.

18. Where is the soldier sleeping?

Ans : The soldier is sleeping in a beautiful sunlit valley.

19. How does the poet bring out the innocence of the soldier in “Asleep in the Valley”? (2018)

Ans: The poet brings out the innocence of the soldier by describing the soldier’s smile which is like an infant’s – gentle, without guile.

20. Why is the soldier pale? (2018)

Ans: The soldier is dead because he is dead lying in green, sun-soaked bed in the valley.

21.”He sleeps in sunlight.” – Mention the figure of speech used here.

Ans: The figure of speech alliteration is used here because the same consonants ‘S’ and ‘L’ have been reportedly used in nearly two successive words.

22. Where does the soldier lie stretched? (2019)

Ans: The soldier lies stretched in the heavy undergrowth of the small green valley.

23. Where does the stream leave “long strands of silver”? (2019)

Ans: The stream leaves “long strands of silver” on the bright grass of the small valley where a soldier lies dead.

24. What are the sun rays compared to in the poem “Asleep in the Valley”?

Ans: In the poem “Asleep in the Valley”, the sun rays are compared to a stream gliding from the mountaintop.

25. Why does the poet Arthur Rimbaud apprehend that the soldier may catch cold?

Ans: The poet Arthur Rimbaud apprehends that the soldier may catch cold because he is lying out in the open sky in the green valley.

26. How does the soldier lie?

Ans : The soldier lies open-mouthed.

27. What do the ‘two red holes’ depict?

Ans: The ‘two red holes’ depict the wounds of bullets marked by blood.

28. What is the smile of the dead soldier compared to in the poem “Asleep in the Valley”?

Ans: The smile of the dead soldier is compared to the gentle and innocent smile of a little child.

29. What do the ‘two red holes’ in the poem “Asleep in the Valley” signify?

Ans: The ‘two read holes’ in the poem “Asleep in the Valley” signify that the soldier has been dead.

30. What is described as ‘gentle, without guile’?

Ans: The smile of the dead soldier is described as ‘gentle, without guile’.

31. How is the bed of the dead soldier?

Ans: The bed of the dead soldier is warm, green and sun-soaked.

32. What type of sonnet is “Asleep in the Valley”?

Ans: “Asleep in the Valley” is an Italian sonnet.

33. What is the original title of the poem “Asleep in the Valley “?

Ans: The original title of the poem “Asleep in the Valley” is  “Le Dormeur du Val”. It means “The Sleeper of the Valley”.

34. Mention the background that the poet uses in “Asleep in the Valley”?

Ans: The Franco Prussian War is used as the background for the poem “Asleep in the Valley”.

35. Why has the poet capitalized the ‘Sun’ in the expression “Sun’s rays”?

Ans: The poet has capitalised ‘Sun’ in the expression “Sun’s rays” in order to personify the sun as a human being.

36. What fills the hollow with light?

Ans: The sun rays fill the hollow with light.

37. Who wrote “Le Dormeur du Val”?

Ans: Jean Nicholas Arthur Rimbaud wrote “Le Dormeur du Val”.

38. What comes from the mountain top?

Ans: The sun’s rays come from the mountain top.

39. What does the poet apprehend?

Ans: The poet apprehends that the soldier may catch cold.

40. What does the expression ‘heavy undergrowth’ refer to?

Ans: The expression ‘heavy undergrowth’ refers to the bushes and plants among which the soldier is asleep.

Short Questions from “Shall I Compare Thee to a Summer’s Day?” – Click here.

Visit our website snskedu.com to get regular educational updates. This is an educational website designed for students who want to establish themselves in the world of education. Get all types of educational updates for all competitive exams.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *